• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Θρησκευτικά Ε΄ τάξης

Σχολική Χρονιά 2020 - 2021

 

ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ - ΓΕΝΝΗΣΗ, ΘΑΥΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ

 

ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ - ΘΑΥΜΑΤΑ

 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ - 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Στις 30 του Γενάρη η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των τριών Ιεραρχών. Η γιορτή τους λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, γιατί και οι τρεις Ιεράρχες ήταν μεγάλοι  Δάσκαλοι  και  Πατέρες  της Εκκλησίας.

Οι τρεις Ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεoλόγoς.

Είχαν και οι τρεις τους πολύ καλές μητέρες, που τους βοήθησαν να γίνουν καλοί άνθρωποι και να αγαπήσουν τα γράμματα και το Χριστό.

Σπούδασαν στις πιο μεγάλες σχολές της εποχής τους. Αγάπησαν το Χριστό και τα Ελληνικά Γράμματα. Βοήθησαν τους φτωχούς και όλους όσους είχαν την ανάγκη τους.

Ο Βασίλειος ίδρυσε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία και σχολεία. Για το σπουδαίο του έργο η εκκλησία μας τον ονόμασε Μέγα.

Ο Ιωάννης είχε το χάρισμα να μιλά πολύ όμορφα και γι’ αυτό ονομάστηκε Χρυσόστομος.

Ο Γρηγόριος έπεισε τους ανθρώπους ότι ο Χριστός είναι Θεός γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεολόγος.

Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.  Οι γονείς του, Εμμέλεια και Βασίλειος, άνθρωποι με πολλή ευσέβεια και πλούτη, φρόντισαν να του δώσουν τις ευκαιρίες για μια μεγάλη μόρφωση την εποχή εκείνη.

 Υπηρέτησε την Εκκλησία στην αρχή ως ιερέας και στη συνέχεια ως επίσκοπος της Καισάρειας.  Με τα φλογερά του κηρύγματα καταπολεμούσε τους αιρετικούς κι έδινε θάρρος στους πιστούς.

Το 379 μ.Χ., εξαιτίας της πολύχρονης και πολύμοχθης άσκησής του, κλονίστηκε η κατάσταση της υγείας του και την 1η Ιανουαρίου άφησε την τελευταία του πνοή, παραδίδοντάς μας  πλούσιο συγγραφικό έργο. Ανάμεσα στα πολλά συγγράμματά του συγκαταλέγεται και η ακολουθία της θείας Λειτουργίας που τελείται δέκα φορές το χρόνο.     

Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του την 1η του Γενάρη.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας.  Μητέρα του ήταν η Ανθούσα.  Από πολύ νωρίς έχασε το σύζυγό της κι αφοσιώθηκε με τόση φροντίδα στην ανατροφή του Ιωάννη.  Υπηρέτησε την εκκλησία ως διάκονος και μετά ως ιερέας.  Οι ακροατές του έμεναν καταγοητευμένοι από τους ωραίους λόγους του, γι’ αυτό έλεγαν ότι από το στόμα του»έρρεε χρυσός» κι έτσι τον ονόμασαν Χρυσόστομο.

 Αργότερα έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.  Κυβέρνησε την εκκλησία με πίστη, αγάπη, υπομονή κι αυστηρότητα εκεί που χρειαζόταν.  Πέθανε στο δρόμο της εξορίας σε ηλικία 62 χρονών στις 14 Σεπτεμβρίου.  Πριν πεθάνει ανέφερε τα εξής χαρακτηριστικά λόγια: «Δόξα στο Θεό για όλα».

Ο λαός της Κωνσταντινούπολης ποτέ δεν τον ξέχασε.  Μετά από αρκετά χρόνια το λείψανο του μεταφέρθηκε με τιμές στην Κωνσταντινούπολη όπου κι ετάφη.

 Έγραψε πολλά βιβλία ανάμεσα στα οποία και την ακολουθία της θείας Λειτουργίας που τελείται κάθε Κυριακή στην Εκκλησία.

Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 13 Νοεμβρίου και στις 27 Ιανουαρίου.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος  γεννήθηκε κοντά στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας. Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα.

Αργότερα, χειροτονήθηκε ιερέας και βοηθούσε τον πατέρα του που ήταν επίσκοπος.  Ο Θεός όμως προόριζε γι’ αλλού το Γρηγόριο.  Την εποχή εκείνη η αίρεση του Αρείου είχε εξαπλωθεί  και πολλοί χριστιανοί παρασύρθηκαν από αυτήν.  Στην Κωνσταντινούπολη μόνο ένας ναός, ο ναός της Αγίας Αναστασίας, είχε μείνει για τους ορθόδοξους.

Σ’ αυτό το ναό ο Γρηγόριος υποστήριξε με τα φλογερά του κηρύγματα πως ο Χριστός δεν είναι κτίσμα του Θεού αλλά ο Υιός και Λόγος του Θεού.  Πολλοί ήταν οι  οπαδοί του Αρείου που μεταστράφηκαν στην ορθή πίστη εξαιτίας των κηρυγμάτων του.

Πολύ σπουδαίο είναι και το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 25 του Γενάρη.

 

Οι τρεις Ιεράρχες - Βίοι παράλληλοι (αφήγηση για παιδιά)

 

Οι τρεις Ιεράρχες - Ποιοι ήταν, και γιατί τους Τιμούμε

 

Λόγια των Τριών Ιεραρχών

 

Απολυτίκιο Τριών Ιεραρχών

 

Τρεις Ιεράρχες – Γιορτή των Γραμμάτων

Κείμενα και δραστηριότητες για την τάξη

・ Μεγαλώνοντας με έναν Άγιο, της Μυρσίνης Βιγγοπούλου, με εικονογράφηση

της Μαρίας Νασοπούλου.

・ Γιορτάζω, τραγουδώ – παίζω, δημιουργώ (2), των Μαρίνα Παλιάκη-Μπόκια και

Ελπίδα Παλιάκη-Ιεραπετρίτη, με εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Σταμάτη

Σελιδοποίηση: Ευγενία Δρούγα

Υπεύθυνος παραγωγής: Νίκος Γλυκέας

 

Τρεις Ιεράρχες - Ζωγράφισμα/Κατασκευή

 

ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ - 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Όταν συμπληρώθηκαν οι μέρες από τη γέννηση του Χριστου, οΙωσήφ και η Παναγία,σύμφωνα με τον μωσαϊκό Νόμο, έφεραν το παιδί στα Ιεροσόλυμα, για να το αφιερώσουν στο Θεό. Σύμφωνα με το νόμο του Κυρίου, αν το πρώτο παιδί που φέρνει στον κόσμο μια γυναίκα είναι αγόρι, πρέπει να θεωρείται αφιερωμένο στον Κύριο. Επίσης θα προσέφεραν θυσία ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια, όπως λέει ο νόμος του Κυρίου.

Στα Ιεροσόλυμα βρισκόταν ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Συμεών. Ήταν πιστός και ευλαβής, περίμενε τη σωτηρία του Ισραήλ και τον καθοδηγούσε το Άγιο Πνεύμα. Του είχε φανερώσει, λοιπόν, το Άγιο Πνεύμα ότι δε θα πεθάνει προτού να δει το Μεσσία. Τότε το Άγιο Πνεύμα του υπέδειξε να πάει στο ναό. Μόλις οι γονείς έφεραν εκεί το παιδί, τον Ιησού, για να κάνουν γι’ αυτό τα έθιμα του νόμου, τον πήρε στην αγκαλιά του, δόξασε το Θεό και είπε: «Τώρα, Κύριε, μπορείς να αφήσεις το δούλο σου να πεθάνει ειρηνικά, όπως του υποσχέθηκες, γιατί τα μάτια μου είδαν το σωτήρα που ετοίμασες για όλους τους λαούς φως που θα φωτίσει τα έθνη και θα δοξάσει το λαό σου τον Ισραήλ».


Στα Ιεροσόλυμα ζούσε μια γυναίκα που προφήτευε και λεγόταν Άννα, ήταν θυγατέρα του Φανουήλ από τη φυλή Ασήρ. Αυτή ήταν πολύ ηλικιωμένη. Έζησε 7 χρόνια με τον άντρα της μετά το γάμο και τώρα χήρα, ηλικίας 84 χρόνων, δεν έφευγε από το ναό, αλλά λάτρευε το Θεό νύχτα και μέρα με νηστείες και προσευχές. Αυτή παρουσιάστηκε εκείνη την ώρα και δοξολογούσε το Θεό και μιλούσε για το παιδί σε όλους όσοι στην Ιερουσαλήμ περίμεναν τη λύτρωση.

Ερμηνεία της εικόνας

- Από τη μια μεριά είναι ο Συμεών που δέχεται στην αγκαλιά του το Βρέφος-Χριστό. Τα χέρια σκεπασμένα από ευλάβεια και το κορμί είναι κυρτό από τα χρόνια και είναι ασπρομάλλης.
- Απέναντι βρίσκεται η Παναγία με τον Ιωσήφ και την προφήτιδα Άννα.
- Η Παναγία απλώνει το δεξί της χέρι σε στάση δέησης και προσφοράς.
- Ο Ιωσήφ κρατάει δύο τρυγόνια.
- Η Προφήτιδα Άννα βρίσκεται κοντά στη Θεοτόκο, πολύ ηλικιωμένη, και συνήθως κρατάει ένα χαρτί που γράφει: «τούτο το βρέφος ουρανόν και γην εστερέωσεν».

 

Ἀπολυτίκιον.
Χαῖρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε· ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, φωτίζων τοὺς ἐν σκότει. Εὐφραίνου καὶ σὺ Πρεσβῦτα δίκαιε, δεξάμενος ἐν ἀγκάλαις τὸν ἐλευθερωτὴν τῶν ψυχῶν ἡμῶν, χαριζόμενον ἡμῖν καὶ τὴν Ἀνάστασιν.

 

Υπαπαντή - Εικόνα για ζωγράφισμα

 

Σχολική Χρονιά 2019 - 2020

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Ιδού ο Νυμφίος Έρχεται...

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...

Η Ζωή εν τάφω...

Αναστάσεως ημέρα...

Η Αναστάσιμη προσευχή

 

25/05/20-29/05/20 (Ομάδα Β΄)

Βιβλίο "Ζωή με αγάπη"

Σελ. 98-99 "Πόλεμος στο γήπεδο"

Σελ. 100-102 "Οι ζωγραφιές της Αντωνίας"